Má Gyokko ryū katy bōjutsu?

Má Gyokko ryū katy bōjutsu?

Tuto otázku jsem v průběhu let řešil opakovaně, často bezvýsledně. Zdá se, že mnoho lidí se drží svých mylných představ, i když jim je předložena pravda.

Se stejným zmatkem jsem se před mnoha lety potýkal i já. V roce 1993, hned po tai-kai, kde bylo tématem „Kasumi no bōjutsu“ (často označované jako „Gyokko ryū bōjutsu“), jsem se rozhodl zeptat přímo sōkeho. V té době jsem studoval Kukishin ryū v Kobe a chtěl jsem si ujasnit, zda existují nějaké katy s bō spojené se školou Gyokko ryū.

Sōkeho odpověď byla jasná: „Ne, Gyokko ryū je kosshijutsu“. Vysvětlil, že Gyokko ryū nemá žádné formální katy se zbraněmi. Zdůraznil však, že pohyby Gyokko ryū – zejména gogyō – jsou navrženy tak, aby se daly přizpůsobit pro použití s jakoukoli zbraní. Zbraň se v podstatě stává prodloužením vašeho taijutsu. Tato koncepce vychází z myšlenky, že Gyokko ryū je základem pro ozbrojený i neozbrojený boj, aniž by bylo nutné používat specifické katy pro zbraně.

Abychom si to tedy ujasnili: „Gyokko ryū nemá formální katy pro bōjutsu“. Mnozí tuto skutečnost nepochopili nebo možná zkreslili, což vedlo k pořádání seminářů a výuky údajných bōjutsu kat Gyokko ryū. Často to pramení z fixace na formy – což nazývám „materialismem bojových umění“. I když lze jistě vyučovat techniky se zbraněmi optikou principů Gyokko ryū, neexistují žádné zavedené katy pro tyto zbraně.

Katy shoden, chūden a okuden bōjutsu jsou katy KukishinDEN ryū, nikoli Gyokko ryū!!!

Co se týče kat shoden, chūden a okuden bōjutsu – ty jsou součástí „KukishinDEN ryū“, konkrétně v rámci „happōbiken“. Nepatří do Gyokko ryū. Je důležité odlišit KukishinDEN ryū od ostatních linií Kukishin ryū. Při svém tréninku s různými liniemi Kuki jsem zjistil, že tyto skupiny sice znají katy pro bō (jsou si jejich existence vědomy), ale necvičí je.

Dotyčné formy, které jsou ve svitcích Amatsu tatara známé jako „Kangi gata“, jsou považovány za jedinečné pro linii Takamatsu. Ostatní linie Kukishin ryū jejich existenci uznávají, ale nezahrnují je do svého učení. Předpokládá se, že Ishitani sensei předal tyto formy Takamatsu senseiovi na žádost Tody krátce před svou smrtí.

Z historického hlediska ztratil rod Kuki své bojové tradice koncem 17. století, což byl pro tak vážený rod tragický úpadek. Rodiny, které podporovaly Kuki, jako například klany Toda, Ishitani, Katayama a Akiyama, si však zachovaly své verze kat Kukishin ryū bō a jō. Tradice těchto rodin byly klíčové pro obnovení tradic Kukishin ryū Kukim Takahirōem v rodině Kuki, zejména díky úsilí Ishitani senseie.
Je zajímavé, že rozdíly mezi těmito rodinnými liniemi jsou nápadné. Jejich katy se při provádění mohou dramaticky lišit, přestože mají společný původ. To odráží různé interpretace a úpravy, které jednotlivé rodiny v průběhu času provedly.

Sean Askew
Dōtō Ryū-In 導冬龍隠
9/9/2024

Fotografie: záznam „úderových“ bodů atemi tradice Kuki.


Článek byl publikován na adrese – www.facebook.com/photo/?fbid=8008206219292190. Na našich stránkách je publikován se svolením autora.

Comments are closed.